- פרטים
- נכתב על ידי נח אבגר הלוי
פנה אלינו בחור בשם יורם (שם בדוי) ושיתף אותנו במקרה שקרה לו - נשמע כמו סיפור מסרט מאפיה, אבל מסתבר שזה אמיתי ויכול לקרות לכל אחד מאיתנו. הנה סיפור על חטיפת קבצים ומה ניתן לעשות כדי שזה לא יקרה לכם
חוטפים את הקבצים שלכם
בוקר אחד יורם כהרגלו, החל את יומו בבדיקת מיילים ונתקל במייל לא סימפטי, בלשון המעטה, ובו כתוב שעל מנת לקבל גישה לקבצים במחשב שלו עליו לשלם כופר בסכום של אלפי שקלים. יורם, בטוח שזו בדיחה גרועה, אבל ניגש מיד לתיקיות הקבצים שלו וגילה שאכן - כל הקבצים שלו חסומים. לרגע נלחץ אך נזכר שביצע גיבוי על גבי ענן, אך לדאבונו גילה גם זה לא איפשר לו לגשת למידע החסום.
עדיין מאמין שזו איזו בדיחה עם טעם רע, יורם עשה מה שעושים במצבים כאלו - ריסטרט - דחוף. יורם הפעיל מחדש את המחשב מספר פעמים, כדי לוודא שזו לא בעיה זמנית שניתנת לתיקון ע"י כיבוי והדלקה חוזרת של המחשב.
גם זה לא עבד. בשלב הבא בירר עם חברים מביני עניין האם נתקלו בבעיה מסוג זה, הסתבר שזו המכה של 2014, כמה מהם כבר שילמו את הכופר כדי לזכות בגישה לקבצים שלהם, ואחד מהם, שקיבל את אותה הודעה ואף שילם את דמי הכופר - ולמרות זאת לא קיבל את הקבצים שלו בחזרה.
איזו תוכנת כופר הכי נפוצה?
יורם המתוסכל הרגיש צורך לאסוף מידע מהרשת אודות תופעת תוכנות הכופר, וגילה שבראשן עומדת תוכנת CRYPTOLOCKER האכזרית, ושתשלום כופר לא תמיד יכול לפתור את הסיבוך המרגיז הזה.
אז מה ניתן לעשות כדי שזה לא יקרה לכם?
לשמור על המחשב בארבעה צעדים:
1. גיבוי על כונן חיצוני
דבר ראשון, אני ממליץ לבצע גיבוי על גבי כונן חיצוני, ואם בטח שואלים: למי יש סבלנות לזה? למי שכבר נפגע מהתופעה בעבר ולא רוצה להיפגע שוב. בכל מקרה כדאי לזכור: אי אפשר לפגוע בקבצים ששמורים על כונן חיצוני.
2. להתקין את עדכוני מייקרוסופט
דבר נוסף וחשוב לא פחות – לא לזלזל בעדכוני מייקרוסופט, הם מאוד יעילים ולזה בדיוק נועדו. אז כשאתם רואים עדכון ממיקרוסופט - לא לוותר עליו - להתקין מייד.
3. אל תפתחו קבצי EXE לא מוכרים
עכשיו הקשיבו היטב: כשאתם פותחים קובץ בעל סיומת EXE ממקור לא מוכר - יש סיכוי שבלחיצה הזו אתם מוסרים את הפרטים האישיים שלכם למישהו שיש לו עניין לקבל אותם מכם. אל תפתחו מיילים חשובים, כי יתכן שבכך אתם מוסרים פרטים אישיים באינטרנט לגורמים לא מוכרים לכם. בכלל, כדאי להתרגל שלא לפתוח מיילים חשודים. רוב הפעמים הפרטים שלכם ישמשו לצרכים מסחריים, אבל תמיד יש את אלה שישתמשו בפרטים שלכם למטרות זדוניות.
4. התקינו תוכנת הגנה
אני בטוח שלרובכם כבר יש תוכנת אנטי וירוס במחשב, אך יש להקפיד שתהיה זו תוכנה איכותית, מעודכנת ואמינה. רובן, יודעות להתגונן מול תוכנות כופר. אנחנו למשל שמענו תגובות מצוינות על בתוכנת ESET, אך כמובן שיש בשוק תוכנות נוספות לא פחות טובות.
סיכום
מה למד יורם מכל העניין הסבוך הזה? לא להמעיט בחשיבות ההגנה על המחשב ולהקפיד במיוחד על גיבויים תקופתיים אחד לשבועיים.
מעוניינים לקבל ייעוץ אישי ולהגן טוב יותר על המידע במחשב שלכם? פנו אלינו